16. april 2014

Sunt og saftig matpakkebrød

Runde brød er fine å se på, men ikke så praktiske i matboksen. Dessuten har ikke barna helt de samme følelsene for sprø skorpe som meg.
Her kommer et enkelt og godt hverdagsbrød som holder seg lenge saftig og som familien kan spise med god samvittighet. Ingen hvetemel, kun spelt og rug.

Tidsforbruk:
Første heving: 10-14 timer
Andre heving 2-3 timer
Steking: 40 minutter
Gir ett stort formbrød.

På kvelden rører man sammen:
100 g rugsurdeig
400 g vann
100 g siktet speltmel
200 g sammalt rug grov eller fin

På morgenen tilsettes:
1,5 ts salt
2 ts malt (Jeg har fått tak i mørkt rugmalt men bruk gjerne malteksrakt som man får kjøpt i de fleste butikkene. Da kan du også droppe sukkeret.)
3 ts brunt sukker
70 g solsikkerkjerner (evt andre typer frø)
200 g siktet speltmel
100 g sammalt rug fin

Bland alt sammen til en jevn deig, jeg synes det er lettest å tilsette melet til slutt. Deigen er klissete, men det er sånn den skal være. Ikke elt for mye. Brødet vil heve fint uansett.

Fyll en smurt brødform til ca 2/3. Strø litt frø eller mel på toppen, og dekk med oljet plastfolie (da setter den seg ikke fast. La brødet heve i 2-3 timer.

Stek i 40 minutter. Først 5 minutter på 230 grader, og så videre på 200 grader. Se at brødet har begynt å få farge på sidene. Avkjøl på rist.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar