Surdeigsstarter

Begynner du på mandag, har du deilig surdeigsbrød på bordet til helgen. Denne enkle blandingen av mel og vann danner grunnlaget for mange velsmakende brød!
Lykke til!RUGSURDEIG

Dag 1
Bland sammen:
200 g vann
200 g sammalt rug grov
1 stor spiseskje yoghurt naturell

Dag 2
70 g deig fra dag 1
200 g vann
200 g sammalt rug grov

Dag 3
70 g deig fra dag 2
200 g vann
200 g sammalt rug grov
litt salt

Dag 4 
70 g deig fra dag3
200 g vann
200 g sammalt rug fin (eller fortsett med grov)
litt salt

Dag 5
Bak!

I mellomtiden skal surdeigen stå under plast. Dekk bollen med plastfolie og la den stå på et lunt sted.

Reaksjonen så jeg allerede før tredje blanding. Med grovt mel synes det ikke så godt oppå deigen, men bruk gjerne en glassbolle, så ser du de små boblene gjennom glasset.

På dag fem så surdeigen min boblende og svampeaktig ut, så da ble det baking. Vellykket!

HVETESURDEIG

Jeg fikk min hvetesurdeig ved å mate rugsurdeigen med hvetemel om morgenen og om kvelden. Bland lik mengde (i gram) hvetemel og vann og la surdeigen stå under plast i romtemperatur. Mater du den slik i tre dager, burde du ha en fin og boblende hvetesurdeig.

OG VIDERE?

Enten glemmer du surdeigen i et hjørne innerst i kjøleskapet, eller så blir du forelsket i surdeigsbrød og baker ofte med surdeig.
  • Mange sier at den skal mates minst en gang i uken, men jeg har hatt rugsurdeig stående i kjøleskapet i en måned uten at det har skjedd noe. Hvetesurdeig bør kanskje mates litt oftere, en gang annenhver uke burde være bra.
    For å mate surdeigen tar du 50-100 g surdeig (kommer an på mengden du ønsker å ha) og blander dette med dobbelt så mye mel og vann. Altså 1:2:2 - for eksempel 50 g surdeig, 100 g vann og 100 g mel.
  •  Surdeig vil ikke ha trekk. Så ikke planlegg brødbaking og vårrengjøring på samme dag.

  •  Ikke ha surdeigen i helt tett boks. Et lite luftehul vil den gjerne ha.

  • Tviler du om surdeigen din har fått nok fart på seg - mat den heller en gang for mye, det er dumt å ende opp med murstein istedenfor brød etter to dagers elting og baking.

  • Har du surdeigen stående i kjøleskapet, burde du ta den ut en dag eller to før baking, og mate den 1-2 ganger (kommer an på din planleggingsevne og tålmodighet). Da er den  helt sikkert full av liv til baking. Min erfaring sier at dette er spesielt viktig med hvetesurdeig.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar