4. september 2014

Saftig byggbrød - en familiefavoritt

Det var et veldig godt brød! fikk jeg høre en kveld. Brødutvalget har vært ganske bredt her i huset, noe mer vellykket enn andre, og det er ikke alle brød som fortjener en slik kommentar.

Her er det bygg som dominerer. Bare bygg gir ikke særlig gode og luftige brød, siden bygg ikke klarer å utvikle glutennettverk. En blanding av rug, hvete og bygg og ikke minst surdeig gir imidlertid velsmakende og saftige brød. Bland inn hele byggryn også, de blir passe myke i deigen og er gode å tygge i. En familiefavoritt hos oss!

På kvelden blander man:

100 g rugsurdeig
700 g vann
90 g hele byggryn
150 g byggmel
200 g sammalt rug grov
Dette gir 2 brød.

Det hele skal bare få stå til neste dag, 12-16 timer. Min deig hadde fått ordentlig med bobler og skum på overflaten. Ikke så spesielt vakkert på bilde, men en glede for enhver baker.



Neste dag tilsetter man:
ca 8 g salt (etter smak)
0,5 dl sukker eller honning
550 g hvetemel (kan bytte ut noe med siktet rug)
160 g byggmel

Bland dette og deigen fra dagen før til en jevn deig. Smør to brødformer og fyll formene 2/3. Da brødene heve i 2-3 timer, avhengig av temperatur på kjøkkenet ditt. Du ser når de i ferdighevet.

Forvarm ovnen til 230 grader. Sett brødene inn, og skru ned varmen til 200 grader. Stek i 30-40 minutter.
Avkjøl på rist.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar