25. august 2014

Matpakkebrød med god samvittighet

Som lovet - framover skal det bli mindre av deilige hvetebrød med karamellisert sprø skorpe og flere sunne og mettende matpakkebrød.

Her kommer et surdeigsbrød som er proppet full av sunne godsaker med mineralrike hirse og havre i hovedrollene.  For å gjøre den mindre sur og mer mottagelig for barna, er det riktignok litt hvete i den, men mye av det da som fibramel.

Hirsegrynet har ellers lang koketid. De rekker ikke å bli helt myke i brødet selv om deigen står lenge. De er derimot litt søte og crispy, og kan faktisk minne litt om hampfrø.

Fremgangsmåten er enkel - noe midt i mellom mine vanlige rugbrød og hvetebrød. Du kan fint lage deigen etter jobb, heve over natta og steke brødene når du står opp.

På ettermiddagen blander du sammen:

900 g vann
120 g rugsurdeig
250 g havremel
430 fibramel
90 g sammalt rug fin
140 g hvetemel
150 g hirsegryn (hirsen skal skylles først)
100 g lettkokte havregryn
50 g linfrø
Dette gir 2 store brød.

Blandingen blir ganske tung, så bruk gjerne kjøkkenmaskin. Elt i 10 minutter.

La deigen stå i 2-3 timer, avhengig av antall fritidsaktiviteter du må kjøre barna på. Tilsett så ca 7 gramm salt og 2-3 ss honning. Kjør maskinen en gang til, 7-10 minutter. Deigen trenger ikke slippe bollen. Den skal bakes i former, dessuten trekker frøene i seg en del fuktighet etter hvert.

La deigen hvile fram til du skal legge deg (1-2 timer?). Smør to brødformer og fyll dem 2/3 med brøddeig. Dekk til med plast. Plasten kan du gjerne smøre med olje på forhånd, ellers kan brødene sette seg fast i plasten.

Neste morgen er brødene klare for steking. Forvarm ovnen til 250 grader. Spray brødene med vann og sett dem i ovnen, skru ned varmen til 200 grader etter 5 minutter. Stek i tilsammen 40 minutter. Jeg står opp 1,5 time før vi forlater huset om morgenen, men er du kjappere, kan du sette brødene i kjøleskapet og steke dem etter jobb istedenfor.Et alternativ er å lage rundstykker. Da gjorde jeg følgende (hadde en liten deigklump til overs):

Sett deigen i kjøleskapet over natta. Om morgenen tar du den ut og lar den stå i romtemperatur i 15-30 minutter. Så bretter du deigen over seg selv noen ganger på en melet benkeplate. La deigen stå i ca 15 minutter på benken. Skjær passe store biter med en deigskraper og legg dem forsiktig på en stekeplate. Etterhev i 15-30 minutter.

Spray rundstykkene med vann før du setter dem i ovnen. Disse skal først stekes med damp for å få sprø skorpe.
Stek i 30 minutter til rundstykkene er blitt gylne. Nam!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar