8. april 2014

Hyttebrød

Jeg har egentlig lyst til å poste flere grove brød her etter hvert, og har en del i tankene allerede. Men nå før påske må jeg bare få ut et fint brød til - det perfekte hyttebrødet. Nemlig et brød som lager seg selv mens du koser deg på hytta, eller har noen andre unnskyldninger hvorfor du ikke kan bake i helgen.

Skal du av gårde fredag ettermiddag, kan du forberede brøddeigen allerede torsdagskvelden. Da skal deigen stå og godgjøre seg i kjøleskapet til du en gang kommer hjem og har lyst på deilig nybakt brød.

Sånn her gjorde jeg, men du kan selvfølgelig tilpasse tiden som du selv vil. En dag hit eller dit gjør ikke stor forskjell.

HYTTEBRØD

Tidsforbruk:
ca 3 timer til å forberede deigen
1-4 dager kjøleskapet
3 timer til etterheving og steking  

Torsdagskvelden blandet jeg sammen:
80 g lys surdeisstarter
300 g vann
50 g sammalt hvete fin
350 g hvetemel
1 ts salt (etter en time)


Rør sammen starteren og vannet til starteren har løst seg opp. Tilsett mel. La deigen stå i minst en time.

Hell deigen på kjøkkenbenken (med litt olje under) og trykk den forsiktig flat med hendene. Strø over salt. Strekk og brett kantene over deigen (som vist her). Legg deigen tilbake i bollen (smør den gjerne inn med en dråpe olje først).

Vent enda 1-2 timer, akkurat som det passer dine gjøremål, og strekk og brett en gang til på samme måten. Legg deigen tilbake i bollen, dekk med plast og sett i kjøleskapet. Da kan du bare glemme hele deigen for en stund.


Når du da har kommet hjem på søndag og er lei av noen dager gammelt hyttebrød, tar du deigen ut av kjøleskapet, og strekker og bretter den en gang til. Da skal den stå i bakebollen på kjøkkenbenken i ca 2 timer.

Etter 1,5 time setter du ovnen på max temperatur og setter inn en gryte med lokk. Har du ikke det, kan du bruke bakestein eller vanlig stekebrett, men da må du jobbe litt for å lage damp i ovnen. Hvordan du får til det, kan du lese om her.

Når deigen er klar og gryta varm, heller/løfter du deigen forsiktig i gryta, legger på lokket og putter i ovnen. Skru ned temperaturen til 230 grader. Stek i 25 minutter med lokk og 10 minutter uten. Avkjøl på rist.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar