24. april 2014

Luftig hverdagsbrød i gryte

Eltefrie brød er fine de, men jeg foretrekker å kalle dem grytebrød, og å elte dem. Elting gir deigen et bedre boblenettverk og brødet hever bedre i høyden. Spesielt når man baker med litt grovere mel i tillegg til vanlig hvetemel - som ved dette luftige hverdagsbrødet her.
Litt tid og planlegging, og godt brød blir det.

Tidsforbruk:
Lage mordeig: 4-5 dager
Første heving: 2 timer
Strekk og brett: 3-4 timer
Forming: 1 time
Andre heving: over natta i kjøleskapet + videre 3 timer
Steking: 30 minutter
Gir to runde brød.
 
Mordeig må man begynne med noen dager før man skal lage brødet:
170 g livlig hvetesurdeig
170 g vann
340 g mel
Bland alt til en jevn deig. Dette skal da stå i kjøleskapet i noen dager. En "ferdig" mordeig kan stå i kjøleskapet i ca en uke.
Denne oppsriften bruker bare halvparten av mordeigsporsjonen. Du finner flere andre oppskrifter med mordeig her på bloggen. Anbefalles!
 
Begynn på brøddeigen gjerne på ettermiddagen. Bland sammen:
280 g mordeig
500 g vann
360 g hvetemel
100 g sammalt hvete fin
70 g byggmel
70 g sammalt fin rug
50 g linfrø
10 g salt

Løs opp mordeig i vann. Tilsett salt og mel. La det stå i rundt 2 timer.

Etter 2 timer heller du deigen på en smurt kjøkkenbenk eller matte. Strekk og brett deigen sånn at den blir mer kompakt. Det er vist bedre her. Legg deigen tilbake i bollen. Jeg anbefaller å smøre bollen med litt olje først.

Det samme skal gjøres to ganger til. Altså, hvis du blander brøddeigen først klokka 15, skal du brette den kl 17, 19 og 21. Men har du ikke tid til det, kan du godt brette bare to ganger.

Så lar du deigen hvile i 30-60 minutter før du deler den i to. Strekk og brett begge halvdelene en gang til. Legg dem i hevekurvene. Har du ikke det i hus, kan du legge et håndkle i en bolle og strø godt med mel over det. Sett brødene i kjøleskapet og la dem stå der over natta.

På morgenen tar du ut brødene og lar dem stå i ca 3 timer på romtemperatur.

Sett stekeovnen på 250 grader og sett inn gryta og lokket. Vent til ovnen og gryta er ordentlig varme. Stek brødet i gryte ved 230 grader i ca 30 min, først 20 minutter med lokk og 10 minutter uten. Avkjøl på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar