17. mars 2014

Loff med svisker og sjokolade


.. eller julekake med vri. Skal du kose deig litt ekstra, kan du prøve denne deilige loffen. Den passer veldig bra til  formiddagskaffen, med smør og brunost eller bare som den er. Sammenlignet med den vanlige julekaken er dette her en lettversjon, men smaken har ikke fått skade av det. Tvert imot.

Til et brød trenger du:

100 g hvetesurdeig (eller 0,5 ts tørrgjær hvis du baker brødet i gryte - se slutten av inlegg)
3 dl helmelk (eller bare vann)
440 g hvetemel
2 ss sukker
1 ts salt
120 g grovhakkede svisker
100 g grovhakket mörk sjokolade
35 g (1 pk) skivede mandler
40 g smør
evt kardemomme

Løs opp surdeig i melk/vann. Tilsett mel, salt og sukker og rør det til en jevn deig. Elt deigen i bollen i et par minutter. Ta samtidig ut smør fra kjøleskapet, da blir det mykt til senere.
La dette stå i tre timer på et kjølig sted. Det er ikke så strengt med hvor lenge deigen står, på romtemperatur går det nok litt raskere. Det var bare at jeg måtte ut og kunne ikke jobbe videre med den der og da :)

Ha deigen så på bordet, elt eller strekk og brett den noen ganger. La den stå en time til. Løft deigen på bordet igjen og strekk og brett den en gang til. Da trykker du den flat igjen – vær forsiktig, ikke dra for hardt i deigen. Bre smøret utover deigen, det er lettest å gjøre med fingrene. Strø mandlene, sjokoladen og sviskene utover deigen. Brett deigen som du pleier og elt tilsetningene inn i deigen. Ser det jevnt ut, bretter du deigen sammen igjen sånn som før og former en fin ball.

Har du semulegryn, kan du strø det over deigen, men vanlig mel går også fint. Deigen brude være ganske fast, så den kan heve på benken. Jeg brukte min runde hevekurv.
Da måtte jeg ut av huset igjen, så deigen ble stående i nesten 4 timer på vanlig romtemperatur. Det var nok ikke for lenge heller – deigen er tung (smør, svisker osv) og trenger lenger tid.

Sett stekeovnen på 250 grader, men bakestein i. Du kan gjerne bake i gryte hvis du har det. Jeg brukte pizzasteinen siden deigen var fast og fløt ikke utover i det hele tatt. Før du setter brødet i ovnen, sprayer du det med vann og lager fine snitt med en skarp kniv. For å beholde dampen i ovnen, kan du ha en plate nederst i ovnen og kaste litt vann der et par gangen i starten av steketida. 

Stek brødet i 30 minutter med damp (gryte: med lokk) og 15 minutter uten (ta av lokket) ved 230 grader. Avkjøl på rist. Smaker veldig godt nybakt, men holder seg bra et par dager til.

Her er sviske- og sjokoladeloffen bakt i gryte, og med litt våtere deig.
Ønsker du en mer julekake-lignende utseende, kan du forme deigen som en ball og bake på stekebrett.

Bak med gjær: Er du inne i den eltefrie verden, kan du bruke denne metoden her også. Bland alt utenom smør, svisker og sjokolade sammen på kvelden (her brukte jeg vann, ikke melk, funket veldig bra). Neste dag strekker og bretter du deigen 2-3 gangen med ca 45 min mellomrom. Siste gangen har du i tilsetningene. Da kan brødet heve i ca 2 timer til, før den stekes i gryte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar