30. mars 2014

Enkelt grytebrød med frø

Jeg har jo sett og skjønt at de flotteste grytebrød får man når man baker med nesten bare hvetemel. Det er med hvetemel at man får en elastisk deig som klarer å holde på det fine lette boblenettet.

Jeg vil selvfølgelig at brødet mitt skal se fint ut, men også være godt for små og store mager. Da måtte det vel bli et slags kompromiss - hvetebrød med frø. Frø har litt tyngde, men hvetedeigen hever fortsatt veldig bra. Dessuten gir frø en deilig smak og litt å tygge i.

Du kan velge å bruke bare de frøene som du liker best, eller lage en blanding av det du finner i kjøkkenskapet. Jeg gjorde det siste. Og her er resultatet.


GRYTEBRØD MED FRØ

100 g lys surdeigsstarter (eller 0,6 ts tørrgjær)
600 g vann
2 ts salt
100 g solsikkerkjerner
80 g gresskarfrø
60 g linfrø
30 g sesamfrø
750 g hvetemel

Brødet er stekt i jerngryte. Min gryte er ganske stor (5 liter). Har du en mindre gryte, bør du gjøre litt matematikk først (for eksempel gange alt med 0,75).

På kvelden (evt tidlig på morgenen)
Løs opp surdeigen i vannet. Ha oppi salt, frø og til slutt mel. Bruker du tørrgjær, kan du blande den med mel først. Bland alt sammen til en jevn deig, langtidselting er ikke nødvendig. Deigen skal være ganske klissete. La dette stå på kjøkkenbenken i 12-16 timer, avhengig av temperatur.

Neste morgen (evt kveld)
Ha litt mel på kjøkkenbenken. Hell deigen ut av bakebollen, bruk gjerne en deigskraper for å få den løs. Trykk deigen forsiktig flat, men ikke dra for hardt. Da tar du tak i den ene siden, drar litt i den og bretter den over mot motsatt side. Det samme gjør du med de andre kantene. Du vil merke at deigen blir mer fast og flyter ikke utover.

Løft deigen tilbake i bakebollen, den kan du smøre med litt matfett eller strø over med mel først. Nå skal brettekanten være nederst. La brødet heve i 2-3 timer.

En halvtime før steking setter du ovnen på max temperatur, og setter inn jerngryta (og lokket). Ta den ut like før du skal steke brødet. Vær forsiktig! Prøv å helle/løfte brødet inn i gryta, sånn at det får minst mulig skade. Ha på lokk og sett gryta i ovnen. Skru ned varmen til 230 grader.

Stek i 25 minutter med lokk. Ta av lokket og stek i 10-15 minutter til. Lager du et mindre brød, holder det med litt kortere steketid.

Brødet burde løsne lett fra gryta. Når du tror det er ferdig, kan du prøve å banke under brødet og høre etter en hul lyd. Avkjøl brødet på rist og vent minst en halvtime før du skjærer i det.

Et helt-helt hvetete grytebrød skal nok også bakes en gang, kanskje til neste rekefest :)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar