Men bortsett fra det, hva gjør surdeigsbrødet forskjellig fra brød hevet med gjær? Her er noen fakta og ikke fakta om surdeig:
- Det er moro! Siden surdeigsbaking er avhengig av så mye - vær, meltype, temperatur, humør, kan resultatet variere fra gang til gang. Har jeg satt en deig på kvelden, er den det første jeg går og sjekker om morgenen (en smule avhengig, kanskje). Dette blir fort en fin (og velsmakende) hobby.
- Jeg elsker rugbrød, og rug hever man best med rugsurdeig. Med surdeig kan man fint bake brød med 100% rugmel.
- Brødet får en litt saftigere og mykere konsistens og smuldrer ikke på samme måten som butikkbrød. Mer holdbart blir det også. Selv fint hvetebrød holder seg bra i flere dager.
- Alt kommer fra naturen - i kornet finnes det melkesyrebakterier og villgjær som får brødet til å heve. Ingen kunstige tilsatte greier.
- Surdeig gjør magen gladere - den bryter ned stivelsen i kornet og gjør at kroppen kan ta den opp mye lettere.
- Surdeigsbrød har lavere glykemisk indeks og får dermed ikke blodsukkeret til å stige like raskt.
- Hevetiden er lenger, og dermed også mer fleksibel. Ser du at du ikke har mulighet til å steke brød eller røre i deigen om 3 timer, kan du for eksempel sette deigen i kjøleskapet og bremse prosessene. Ved flere typer brød gjør det heller ikke noe om deigen står en time mer eller mindre.
- Den gode aromatiske og syrlige smaken av hjemmebakt surdeigsbrød er det ikke mange andre brød som kan slå. Det får du faktisk bare hvis du baker surdeigsbrød hjemme.
Grovt rugbrød bakt med surdeig |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar