Til tross for kortere tid ble brødet mye surere på smak enn de to forrige. Deigen sto hele tiden på kjøkkenbenken, altså i varmen. Kanskje det er grunnen.
Her om dagen kom jeg over følgende på nettsidene til det amerikanske bakeriet King Arthur: de milde lactobacillusene som produserer melkesyre i surdeigen trives bedre på romtemperatur, og den sterkere lactobacillusen liker seg under 10°C. Altså burde brød som har stått på kjøkkenbenken få en mildere yoghut-aktig syrlig smak, mens brødet hevet i kjøleskap betyr en mer eddik-lignende smak.
Vet ikke jeg. Det skal testes.
ENKELT SURDEIGSBRØD
2 dl lys surdeigskultur3 dl lunket vann
10-12 dl hvetemel
2,5 ts salt
Begynn med å lage svampen (fordeig): hell starteren i en stor bolle. Tilsett vann og 6 dl mel. Bland alt sammen med en sleiv. Dekk bollen med plast og la den stå i minst 2 timer, men det kan også stå opptil 8. Lengre tid betyr syrligere smak. Det med temperatur skal som sagt undersøkes senere.
Min svamp sto i ca 6 timer på kjøkkenbenken. Og smaken ble syrlig! Se at den har hevet seg og begynt å danne fine bobler.
Fin og boblende fordeig, klar til neste trinn |
Da kommer selve deigen. Bland sammen saltet og 2 dl mel. Hell det i bollen med svampen, og fortsett å tilsette mel, til deigen blir en fin og glatt klump. Løft den over på et melete bord og elt i 3-4 minutter. La den hvile litt og elt i 3-4 minutter til. Deigen skal være elastisk og glatt, du må kanskje tilsette mer mel underveis, men ikke for mye.
Deigen skal nå heves i en smurt bolle. Rull deigen rundt i den smurte bollen, dekk den med plast og la den doble seg. Det burde ta 1-2 timer.
Forming: Strø litt mel på benken. Del deigen i to og form dem som du vil. Jeg velgte å lage runde brød, i videoen nedenfor finner du tips hvordan du burde gjøre det. Mye nytt og nyttig! La dem heve igjen (va 2 timer).
Bruker du bakestein, varm den opp sammen med ovnen. Løft brødene på stekeplate/bakestein, snitt dem. Stek brødene ved 230 grader i ca 25 minutter. Skru av ovnen, åpne døren litt og gi brødene 5 minutter til i ovnen. Avkjøl helt på rist.
Og - endelig brød som jeg synes så fint ut! Litt sur i smaken, men ferskt hvetebrød med sprø skorpe kan vel ingen motstå?
Smilebrød :) |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar