21. februar 2014

Lyst forsøk nr 3: Den fineste og sureste hittil

Etter to ganske forskjellige bakemåter måtte jeg bare prøve en siste gang. Denne gangen er oppskriften fra denne bloggen. Det som er greit med denne oppskriften er at man kommer gjennom prosessen på en dag. Setter deigen om morgenen og har ferdige brød til kvelden. Passer fint til søndagsunderholdning under OL, for eksempel.

Til tross for kortere tid ble brødet mye surere på smak enn de to forrige. Deigen sto hele tiden på kjøkkenbenken, altså i varmen. Kanskje det er grunnen.

Her om dagen kom jeg over følgende på nettsidene til det amerikanske bakeriet King Arthur: de milde lactobacillusene som produserer melkesyre i surdeigen trives bedre på romtemperatur, og den sterkere lactobacillusen liker seg under 10°C. Altså burde brød som har stått på kjøkkenbenken få en mildere yoghut-aktig syrlig smak, mens brødet hevet i kjøleskap betyr en mer eddik-lignende smak.
Vet ikke jeg. Det skal testes.

ENKELT SURDEIGSBRØD

2 dl lys surdeigskultur
3 dl lunket vann
10-12 dl hvetemel
2,5 ts salt

Begynn med å lage svampen (fordeig): hell starteren i en stor bolle. Tilsett vann og 6 dl mel. Bland alt sammen med en sleiv. Dekk bollen med plast og la den stå i minst 2 timer, men det kan også stå opptil 8. Lengre tid betyr syrligere smak. Det med temperatur skal som sagt undersøkes senere.
Min svamp sto i ca 6 timer på kjøkkenbenken. Og smaken ble syrlig! Se at den har hevet seg og begynt å danne fine bobler.


Fin og boblende fordeig, klar til neste trinn


Da kommer selve deigen. Bland sammen saltet og 2 dl mel. Hell det i bollen med svampen, og fortsett å tilsette mel, til deigen blir en fin og glatt klump. Løft den over på et melete bord og elt i 3-4 minutter. La den hvile litt og elt i 3-4 minutter til. Deigen skal være elastisk og glatt, du må kanskje tilsette mer mel underveis, men ikke for mye.
Deigen skal nå heves i en smurt bolle. Rull deigen rundt i den smurte bollen, dekk den med plast og la den doble seg. Det burde ta 1-2 timer.

Forming: Strø litt mel på benken. Del deigen i to og form dem som du vil. Jeg velgte å lage runde brød, i videoen nedenfor finner du tips hvordan du burde gjøre det. Mye nytt og nyttig! La dem heve igjen (va 2 timer).Bruker du bakestein, varm den opp sammen med ovnen. Løft brødene på stekeplate/bakestein, snitt dem. Stek brødene ved 230 grader i ca 25 minutter. Skru av ovnen, åpne døren litt og gi brødene 5 minutter til i ovnen. Avkjøl helt på rist.

Og - endelig brød som jeg synes så fint ut! Litt sur i smaken, men ferskt hvetebrød med sprø skorpe kan vel ingen motstå?

Smilebrød :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar