2. juni 2014

Skalkebrød av rug

Er det flere i familien som er glad i brødskalken? På et vanlig formbrød er det dessverre bare to av dem, men dette brødet her er et eneste helt skalkestykke. Spis dem gjerne ferske, da får du den beste skorpen - deilig og sprø.

Selv om brødet inneholder mest rugmel, har jeg ikke brukt surdeig denne gangen. I det varme været har flere av mine surdeigsforsøk blitt mislykket, og det passet veldig bra med noe enkelt og raskt denne gangen.


Du trenger:
500 g sammalt rug fin
100 g hvetemel (eller nok til passe deig)
1 pakke tørrgjær
5 dl vann
1 tl salt
smakstilsetning etter ønske: for eksempel karve og muskatnøtt

Bland alt det tørre. Tilsett lunkent vann og rør det til en jevn deig. Deigen skal være ganske løs, ellers blir brødene for harde. De skal uansett trykkes flate etterpå, så de trenger ikke holde form.

Dekk med plast eller håndkle og la deigen heve 45-60 minutter.

Løft så deigen over på kjøkkenbenken og del den i ca 15 biter, avhengig av hvor store brød du ønsker. Ikke lag dem for store, ellers blir det vanskelig å dele dem etterpå.

Form flate brød (du kan for eksempel først lage en nesten rund bolle og trykke den flat) og legg dem på et stekebrett. Stikk noen hull med gaffelen, så hever og steker brødene jevnere. Strø gjerne med frø, havrekli eller litt grovt mel. La dem heve i 30 minutter.

Stek ved 225 grader i 15-20 minutter. Spray brødene med vann før du setter dem i ovnen, og noen minutter etterpå. Det burde hjelpe til å få en sprøere skorpe.
Avkjøl på rist. Brødene skal deles på langs, sånn at man får to brødskiver av hvert skalkebrød.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar