16. november 2014

Første forsøk med speltsurdeig - bygg- og havrebrød

Da en venninne fortalte at hennes barn ikke kunne spise hvete og rug, men tåler speltbrød, tvang det meg til å tenke litt nytt. For meg har alltid rug fungert bra og alle grove og sunnere brød er basert på rugsurdeig og - mel.

Her kommer altså mitt første brød bakt på speltsurdeig! Eller nesten da, det var opprinnelig en rugsurdeig som har gått gjennom en grundig fornyelseskur. Det vil si at jeg har matet den med sammalt speltmel 4-5 ganger. Men jeg er helt sikker på at det går an å lage speltsurdeig fra null etter denne beskrivelsen.

For å gjøre brødet enda bedre har jeg i tillegg prøvd å få i den mye av de to sunneste (men vanskeligste) korn: bygg og havre. Før har jeg bakt havrebrød med hvetemel  - og samme prinsippet gjelder her: man trenger en bakevennlig og mild meltype for å holde brøde sammen og få det til å heve. Spelt fungerer fint i denne rollen.

SPELTBRØD MED BYGG OG HAVRE

Tre brød

Dag 1
1,3 l vann
120 g speltsurdeig
70 g byggryn
350 g byggmel
130 g havremel
300 g sammalt speltmel

Bland alt sammen i en bolle og la det stå i 10-12 timer avhengig av temperatur. Overflaten begynner å boble og skumme lett.

Dag 2
Tilsett deigen fra dag 1:
150 g byggmel
120 g havrekli
50 g lettkokte havregryn
100 g sammalt speltmel
500 g siktet speltmel
30 g sukker eller honning etter smak
3 ts salt

Alt dette røres bare sammen. På speltmelpakken står det at man ikke skal elte speltdeig for mye, og her det er ikke nødvendig heller. Deigen blir uansett ganske våt og stekes dessuten i form.

Bygg og havre gjør at brødet blir ganske surt, derfor sukker/honning i oppskriften. Du kan gjerne erstatte noe av bygg/havre med spelt, da blir også smaken mildere.

Del deigen i tre smurte brødformer. La dem heve i ca 4 timer, avhengig av temperatur. Mine fikk seg en liten pause i kjøleskapet, men kom fint i gang med heving igjen i romtemperatur.

Forvarm ovnen til 250 grader og skru temperaturen ned når du sette inn brødene. Stek i 45 minutter ved 200 grader.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar